Uutuuksia ja hevoskirjojen helmiä

Arja Puikkonen: Mustarastas (Karisto Oy, 2017)

 

Arja Puikkosen uutuuskirjan, Mustarastaan, päähenkilöinä on kaksi lukioikäistä serkusta, Milja ja Veera. He ovat lapsesta saakka olleet parhaita kavereita, vaikka maailma onkin jakanut heille käteen aika erilaiset pelikortit. Veeran perhe on varakas, joten hänellä on ollut poneja pienestä saakka, Miljan isä taas on häipynyt kuvioista jo pian tyttären syntymän jälkeen. Onneksi Milja on saanut ratsastaa Veeran poneilla, ja hevosista onkin tullut tyttöjä yhdistävä tekijä. Veera on kilpaillut esteitä ja Milja seurannut mukana kilpailuissa kadehtien serkultaan hänen jokaista ratsuaan. Eräänä päivänä tyttöjen isoäiti haluaa ostaa tytöille yhteisen hevosen. Veera toivoisi siitä uutta estekilpuria, ja Miljaa pelottaa, aikooko serkku omia senkin kokonaan itselleen.

 

Kohtalo puuttuu kuitenkin peliin. Veeran isän työkuviot pakottavat perheen muuttamaan Hollantiin, joten hieno Blackbird eli Birdy jääkin ensi alkuun Miljan hoidettavaksi ja vastuulle. Se on saapuessaan vauhko ja vaikeasti käsiteltävä, eikä Milja uskalla ratsastaa sillä. Vastuu eläimen terveydestä pelottaa myös. Onneksi Milja saa hevosenkäsittelyyn apua tallimestari Roosalta ja tallinomistaja Leilan kummipojalta, komealta Jonilta. Birdy tasaantuukin pian, mutta johtuuko se rauhoittuminen Roosan  naksutinkoulutuksesta vai ainoastaan uuteen paikkaan tottumisesta, niin kuin Joni uskoo. Vai ehkä molemmista? Roosan mielestä Jonin toimintatavat hevosten kanssa ovat vääriä, ja hän lukee Jonin ammattilaisten puistattavaan kastiin. ”Jos rakastat hevostasi, pysyt kaukana ammattilaisista”, Roosa sanoo, koska hänen mielestään kilparatsastajille hevonen on vain väline. Ja sitten Hollannista palaava Veera haluaa kilpailla Birdylla. Hyppääjäksi täysin koulusukuisesta hevosesta ei ole, mutta Veera onkin Hollannissa kiinnostunut kouluratsastuksesta ja ampaisee rakettimaisesti junioreiden huipputasolle aina suomenmestaruuskisoja myöden. Miljan mielestä Birdy vaikuttaa Veeran ratsastamana tyytyväiseltä, mutta Roosa on eri mieltä, hevonenhan kärsii kouluratsastuksesta.

 

”Mutta jos kaikki vaan kuvitteleekin, jokainen keksii omaa tarinaa”, Milja sanoi. ”Kuka oikeasti tietää, mitä hevosen korvien välissä liikkuu?”

 

Mustarastas käsittelee hevosmaailmaa meillä Suomessakin puhuttelevaa ja valitettavasti myös vastakkaisiin leireihin jakavaa dilemmaa: voiko hevonen olla tyytyväinen, jos sillä kilpaillaan? Uusi, ajanmukainen hevostutkimus on antanut meille paljon tietoa hevosen tunteista ja stressin kokemisesta, ja sitä myöden hevosten koulutustavat ja käsittely ovatkin kohentuneet monelta osin ja kilpaurheiluun liittyviin väärinkäytöksiin ja hevosta vahingoittaviin toimintatapoihin on hanakammin ryhdytty puuttumaan. Se, mistä lähtökohdista hevosen käytöstä tulkitsee, vaikuttaa kuitenkin tulkintaan. Itse voisin mennä valalle siitä, että tunnen hevosia, jotka rakastavat vaikkapa esteiden hyppäämistä, mutta jonkun toisen mielestä ”esteelle imemisessä” ei olekaan kyse innostuksesta vaan stressistä ja saaliseläimen pakoreaktion laukeamisesta.

Mustarastas on poikkeuksellisen hienosti kirjoitettu, mielestäni ensimmäinen hevosaiheinen nuortenkirja, joka kuuluisi Finlandia Junior -palkintoehdokkaaksi. Sen kieli on tiiviin kaunista, ja Puikkonen kuvaa taiten ja herkästi nuoren tytön tuntemuksia ja epävarmuutta. Milja ei koe olevansa riittävän hyvä missään, ja hän uskoo isoäidin pitävän enemmän reippaasta ja kunnianhimoisesta Veerasta, joten varautuu Birdyn menettämiseen eikä uskalla kertoa selkeästi mielipidettään siitä, miten hevosen kanssa olisi hyvä toimia. Tunteitaan hän avaa ainoastaan kirjoittamassaan fantasiakertomuksessa, jonka katkelmat vuorottelevat kirjassa Milja arkea kuvailevien osuuksien kanssa.

Kirjasta löytyy samoja motiiveja kuin Puikkosen aikaisemmista hevoskirjoista Sydän saappaanvarressa (Otava, 2010) ja Vastalaukkaa (Otava, 2014): ymmärtäväinen, kirjoitusharrastusta tukeva isoäiti, hajanaiset, maasta toiseen siirtyvät perheet sekä sosiaalinen media nuorten välisen vuorovaikutuksen välineenä.

 

 

Päivi 5.6.2017