Uutuuksia ja hevoskirjojen helmiä

Marvi Jalo: Kultainen riimu. Kvaliti 2020

 

Marvi Jalon uutuuden löytyminen kirjaston hyllystä oli hauska yllätys, ensi vilkaisulla olin luullut kirjaa jonkin hevossarjan jatko-osaksi. Marvi Jalon jokainen kirja on kuitenkin ollut minulle ilo. Hän on halki vuosien ollut luotettavan osaava kirjoittaja ja niin talleilla viihtyvien nuorten kuin hevosmaailmankin tuntija. Omien kirjojensa lisäksi hän on suomentanut hevoskirjoja, niin nuortenromaaneja kuin tietokirjojakin, ja lisäksi kirjoittanut koira- ja hevossarjoja yhdessä sisarensa Merja Jalon kanssa.

Uutukainen Kultainen riimu ei tuottanut pettymystä vaan oli tuttua vankkaa tekoa. Vaikka riimu ei sitten ollutkaan kultaa vaan pelkkä keltainen tekstiiliriimu, jonka luokan komein ja ihanin poika yllättäen lahjoittaa Teealle. Samalla poika tosin neuvoo, että Teean kannattaisi hankkiutua eroon kopukastastaan, suomenpienhevostamma Lakritsista, koska hevoslikat on ihan nollakurssissa.

Hevosestaan Teea ei edes harkitse luopuvansa vaikka alkaa samaan aikaan nähdä päiväunia riimun lahjoittaneesta pojasta ja kuvitella tästä itselleen pitkään haaveiltua poikaystävää. 

Poikien pyöräharrastus ja fillareiden tuunaaminen on kuvattu tarkasti ja elävästi. Ja hevosethan Marvi Jalo tuntee, joten Teean ja hänen parhaan kaverinsa hevosharrastus ei häviä elämänmakuisuudessaan. Yhteistä kaikupohjaa molempiin harrastuksiin löytyy, kun Teea alkaa ystävänsä avustuksella tuunata keltaista halpisriimuaan uuteen uskoon. Aikuiset, tallinomistaja Selja ja ammatikseen autoja kustomoiva ja niitä fantasiamaalauksin koristava Teean isä, ovat vankka tuki vähitellen itsenäistyvälle tytölle.

Kirjamaailman murroksesta kertoo ehkä se, että kirjan myötä perinteinen kustantaja on vaihtunut pienkustantaja Kvalitiin. Sisar Merja Jalo on myös siirtynyt Kvalitin kirjailijaksi ja jatkaa kustantamolla Nummelan ponitalli -sarjaansa.

Arja