Uutuuksia ja hevoskirjojen helmiä

 

 
 

Annukka Järvi: Tanssi neljällä jalalla. Egmont 2020

 

Tuulikki Ojanen: Anne-sarja. Egmont 2020

 

Huhut kirjan kuolemasta ovat ennenaikaisia – hevoskirjan elämä ei välttämättä sittenkään pääty ensimmäiseen syksyyn. 90-luvun taitteessa ilmestyneitä suosittuja hevoskirjoja on ilmaantunut Bookbeatin, Storytelin, Suplan ja Elisa Kirjan tapaisiin lukupalveluihin.

 

Näiden vanhempien kirjojen myötä löytyi sekin tieto, että hevoskirjoja on ennen tuoretta Runeberg Junior -ehdokkuuttakin noteerattu nuortenkirjallisuuden arvokilpailuissa. Merja Jalon nuorten itsensä valitsemia Plättä-palkintoja unohtamatta merkittävin saavutus oli Suomen Nuorisokirjailijoiden jakama Arvid Lydecken-palkinto vuonna 1993, jonka Annukka Järvi pokkasi kirjallaan Tanssi neljällä jalalla.

 

Kirjan muistan hyvin, vaikka palkinto oli päässyt unohtumaan.Tuulia on yksi luokan kiinteästi yhtä pitävistä tanssijatytöistä, mutta hän joutuu onnettomuuteen ja rattijuopon yliajamana menettää toisen jalkansa. Proteesin myötä vieraantuminen vanhoista ystävistä ja intohimoisesta harrastuksesta on katkeraa. Tuulialle tarjotaan terapiaksi ratsastusta, mutta hevoset ovat pelottavia ja tallissa haisee. Vähitellen Tuulia kuitenkin löytää hevosharrastuksen. Muistan hyvin kirjan ja sen kuinka surin, kun Tuulian ensimmäisen terapiahevosen omistaja ja Tuulian ihastus ei vastaakaan tytön tunteisiin.Tällä uudella lukukerralla huomasin selvemmin, etteihän Tuulian maailma siihen romahtanut. Elämä jatkui. Nyt kun pararatsastaja Jaana Kivimäestä kertova elokuva on valmistunut, niin Tuulian tarinasta kertova kirja voisi myös kiinnostaa.

 

Muitakin Annukka Järven kirjoja on tullut lukupalveluihin. Samaten siellä on äänikirjana ja e-kirjana saatavilla Tuulikki Ojasen kokonainen Anne-sarja. Esimerkiksi Marika Riikonen muistelee uudessa Hevostytöt-tietokirjassaan Anne-kirjoja ja Anne ja seikkailujen kesä on päässyt lähdeluetteloon asti.

 
What do you want to do ?