Blogi

Tänään posti toi vaikuttavan paketin! Katariina Alongi ja kuvataiteilija Katja Hannula on luoneet Hevosen viisaus – korttisarjan, jossa on itsetuntemusta ja elämän taitoja käsitteleviä ajatelmia yhdistettynä expressionistisiin hevosmaalauksiin. ”Olen elämäni aikana tuntemut useita hevosia ja niistä jokainen on muuttanut minua ihmisenä.” Alongi toteaa korttien esipuheessa. Korttien avulla voimme tulla tietoisemmaksi hevosten viisaudesta, siitä mitä sanottavaa niillä on meille.

Kortteja on ihana käyttää! Ne sopivat nuorille ja aikuisille ja niitä voisi erityisen hyvin käyttää keskustelun pohjana talleilla ryhmissä, jossa on hyvin eri ikäisiä osanottajia. Ne toimisivat myös loistavasti vaikka hevosalan oppilaitoksissa, joista valmistuvat tulevat ratsastuksenopettajat vaativaan pedagogiseen työhön. Itse tulen vuorenvarmasti käyttämään niitä kirjoitustyöpajoissa. Kortit ovat niin vertauskuvallisia, että vaikka ei itse olisikaan tekemisissä hevosten kanssa voi korttien avulla käsitellä niitä tunteita ja merkityksiä, joita hevosen rooli osana kulttuuriamme ilmentää.   

Korttipakan ohjeissa neuvotaan levittämään kortit eteensä ja valitsemaan kortti joka tuntuu oikealta. Tein näin. Valitsemassani kortissa tulipunainen, käsittämättömän voimakas, hehkuvan lämmin hevonen on klassisesti koottuna, etupää koholla, mutta sen olemuksessa ei ole mitään pakotettua, se on hyvin levollinen ja suorastaan uhkuu unenomaista lempeyttä. Hevosen sään kohdalla on läikähdys sinistä. Se voi olla siipi tai lintu tai perhonen, joka on juuri istahtanut hevosen selkään. Tulee väistämättä mieleen ajatus, että noustessaan ilmaan perhonen voisi hyvin nostaa mukanaan myös hevosen.     

 

Kortissa on teksti:

Perhonen ja Hevonen

 

Sinussa yhdistyvät voima ja herkkyys

ainutlaatuisella tavalla.

Anna molemmille ominaisuuksille

yhtälailla tilaa kasvaa.

 

Niin. Haluan olla vahva, luja, mutta vastuullinen. Samaan aikaan en halua menettää herkkyyttäni, joka on kuin olisi perhosen tuntosarvet sydämessä. Jos en anna molemmille tilaa sisälläni tai jos annan niiden kääntyä itseäni vastaan, vaikkapa käyttämällä tahdonvoimaani toisen (hevosen tai ihmisen) manipuloimiseen ja dominoimiseen tai antamalla herkkyyden kuihtua peloksi ja huoleksi, ne aiheuttavat tuhoa itsessäni ja ympärilläni.  Nämä ovat juuri niitä asioita, joita joka kerran käyn hoitohevoseni Kympin kanssa läpi kun tapaamme.  Kortti auttoi minua pääsemään asian ytimeen. Kiitos, hevoset, viisaudestanne!