Blogi

 

 

 

 

 

 

Suurin osa heppakirjoista on kirjoitettu lajin nuoremmille harrastajille. Vaikka kirjojen sankarit olisivat vanhempia, kohderyhmä on Sinttujen ja Venlojen päähenkilöiden ikäluokkaa.

Etsiessäni ikäryhmän YA eli Young Adults kirjoja upposin niin syvälle Goodreadsin, nettikirjakauppojen ja englantilaisen hevoskirjaharrastaja Jane Badgerin http://www.janebadgerbooks.co.uk/ sivuille, etten päässyt pois ennen kuin olin kaivanut luottokortin lompakosta ja tilannut muutaman kirjan.

Kanadalaisen M. Garzonin kolmiosainen Blaze of Glory -sarja oli saanut suuren joukon innostuneita lukijoita, jotka vakuuttelivat, että kirjoja oli aivan mahdoton laskea kädestään. Viisi tähteä ja 'paras lukemani kirja' -arviot seurasivat toistaan. Takakannen teksti kertoi, että sarja on yhdistelmä Twilightia ja Hevoskuiskaajaa. Sen verran utelias olin, että luottokortti vingahti ja eipä aikaakaan, kun posti toi paperikantisen sarjan

Ensimmäisessä osassa Tea on 17-vuotias lahjakas esteratsastaja. Hevososuus on kiinnostava, ja tallin puolella viihdyin. Twilight-vaikutteinen osio sen sijaan on pitkä ja perusteellinen. Kielletty rakkaus ei ole vampyyri vaan kuuluisa hevospoolotähti, isäpuolen veljenpoika ja kuusi vuotta Teaa vanhempi perheen ydinpiiriin kuuluva serkku. Sekä isäpuolella että serkulla on ollut ongelmia väkivaltaisuutensa kanssa, mutta asioista pystytään puhumaan. Ja kyllä niistä puhutaankin.

Koko kolmiosaista sarjaa en ole vielä saanut loppuun ja pelkään, että jossakin vaiheessa Tean rakkauselämän ongelmiin tutustumisesta tulee lopullinen yliannostus. Olen liian täti tämän kirjallisuuden lajin lukijaksi. Yhtään oikeaa Twilight-kirjaa en ole onnistunut loppuun asti lukemaan, hevosten ansiosta olen tämän sarjan kanssa pidemmällä.

Jane Badgerin kirjavinkeistä löysin sen sijaan kiinnostavan kirjan. Caroline Akrillin Flying changes on ilmestynyt jo vuonna 1985, mutta niin vain Amazonin kirjakauppa toimitti sen postilaatikkooni.

Ratsastavia serkuksia on tässäkin kirjassa. Kansainvälisen tason kouluratsastaja Oliver, ratsastuskoulunsa kanssa sinnittelevä serkkutyttö Francesca ja kertojana Oliverin sisar Kathryn. Kirja on tarina siitä, mitä heppakirjojen sankareille tapahtui, kun he kasvoivat aikuisiksi. Tätä miettien Kathrynkin katselee lapsuutensa pappilan hevoslaidunta, jossa lapsuus myös loppui. Aika jätti poneista yksi kerrallaan, ja moni unelma kariutui.

Loppuratkaisu ei ole onnellinen. Se on peräti melodraamaa. Mutta vaikuttava se on. Mihin meidän tarpeeseemme hevoset vastaavat? Minkä tyhjän tilan intohimoinen harrastus täyttää?

Eli, ei lastenkirja. Mutta kuten kirjaa vinkannut Pony magazinen toimittaja sanoo, kirja meille aikuisille, jotka emme pääse heppakirjoista eroon.

 

13.5.2014

Arja