Blogi

Joulupukin hevoskirjat

 

 

Miten löytää oikea kirja hevoshullulle lapselle tai nuorelle? Pukki vetää kotiin päin eli vinkkaa kotimaisia kirjoja. Kauppojen tarjonta on suppeampi eikä näitä kaikkia välttämättä hyllystä löydy, mutta netti ja google auttavat. Nettikirjakauppaa käyttämällä säästää rahaakin. Kierrätyshenkinen pukki etsii lukemista myös kirjastosta.

 

Päivi Lukkarila; Venlan poniystävä. Karisto 2014

Uusin Venla sarjassa, jossa tähän mennessä ilmestynyt kuusi kirjaa. Venlan alkeiskurssi (ratsastuksen aloittaminen), Venlan kesäponi (hevosen hoito laitumella, maastoilu), Tsemppiä, Venla (tallilla on vaikeuksiakin), Venla ratsastusleirillä (leiri, hyppääminen) , Venlan hoitoponi (hoitajan vastuullinen tehtävä) ja Venlan poniystävä (hevonen sairastuu). Päivi on palkittu kirjailija ja tuntee tarkkaan maailman, josta kirjoittaa. Hän ratsastaa itse ja on ponitytön äiti.

KENELLE: Ratsastuksesta kiinnostuneelle alle 12-vuotiaalle. Sarjan myötä lukija pääsee kasvamaan Venlan mukana. Alkeiskurssille ilmoittautuva Venla on kahdeksanvuotias ja matkan varrella ikä, kokemus ja taidot karttuvat.

 

Reetta Niemelä ja Salla Savolainen (kuvitus): Tikkumäen koirat. Otava 2013 ja Tikkumäen talli. Otava 2011

Tikkumäen tallin ilmestymisestä on jo vähän aikaa, mutta kirjaa vielä löytyy, joten pukki vinkkaa sitäkin. Kirjailijan ja kuvittajan yhteistyön komea, värikäs ja hauska tulos. Ei ihme, että Tikkumäen talli on käännetyin suomalainen hevoskirja. Viroksi se on Tikumäe tall. Lisäksi se on ilmestynyt norjaksi, ruotsiksi, saksaksi, tanskaksi, venäjäksi ja unkariksi. Tikkumäen koirat kertoo tallin koirista.

KENELLE: Kuudesta vuodesta ylöspäin. Hevosista haaveileville ääneenluku- ja katselukirjaksi, ratsastusharrastuksen aloittajille ja alkuvuosien tallioppaaksi. (Miltä ne hivutussuojat näyttivätkään? Kirjasta ne löytyvät.)

 

Satu Heimonen: Sonjan hevoskesä. Kustannus-Mäkelä 2013.

Jotain vanhaa, jotain piristävää uutta ja jotain sinistä eli ratsastusta, seikkailua, pienen pieni ripaus romantiikkaa ja metsästä löytyvä ahaltekin hevonen. Se maailman kaunein hevonen.

KENELLE: Vaikka päähenkilö on kahdeksasluokkalainen, pukki käärisi pakettiin hiukan nuoremmalle lukijalle. On nimittäin mukava lukea itseä vuotta tai paria vanhemmista kirjan henkilöistä.

 

Merja Jalo: Vihreä lohikäärme. WSOY 2014.

70-luvulla ilmestymisensä aloittaneen Nummelan ponitalli -sarjan 80. osa. (Ja lisää on tulossa heti tammikuussa.)

KENELLE: Niille, joille hevoskirjoissa pääasia on seikkailu ja toiminta. Ei alaikärajan suositusta ja Nummelan ponitallin osat sopivat nostalgian nälkään lapsuuden kirjojaan muistelevalle aikuisellekin. Näitä luki jo isoäiti nuorena.

 

Tiina Tanskanen: Talttumaton talismaani. Otava 2014

Salattujen elämien käsikirjoittajan Hevostyttö Iitu -sarjan ensimmäinen osa. Seikkailu on pääosassa tässäkin, vaikka juonen koukut löytyvät tallin tapahtumista. Ihastumisia ja kateutta tallin käytävillä sekä ongelmia hevosen kanssa.

KENELLE: Alakoululaiselle ja jo jonkin aikaa ratsastaneelle varhaisteinillekin.

 

Tiina Lehtineva: Kuin ruusuilla tanssi. Aikamedia 2014.

Jatkoa aiemmin ilmestyneille Kuin perhosen tanssi ja Kuin hattaraa söisi. Lukiolaistyttö Reetta katselee tallin tapahtumia työntekijän silmin, sillä hän on apulaisena tätinsä tallissa. Reetta on myös seurakuntanuori ja törmää elämässään vakaviin asioihin. Hevoset ja ystävät tuovat iloa ja lohtua. Vaikka Tiina Lehtineva on nuori, hän on julkaissut jo kymmenen nuortenromaania. Esikoisensa kirjoittamisen hän aloitti 13-vuotiaana.

KENELLE: Teineille, sillä tämä on jo selvästi nuortenkirja. Niille, joista on mukava kävellä tallin ovesta sisään.

 

Arja Puikkonen: Vastalaukkaa. Otava 2014.

Ratsastus on epätasa-arvoista. Toisilla ei ole varaa ratsastustunteihin ja toisille ostetaan huippukallis hevonen. Kristin on syntynyt kultalusikka suussa, mutta asiat eivät ole kuitenkaan hyvin. Kristinistä tulee tallikiusattu. Kriitikko Ismo Loivamaa kirjoitti Vastalaukasta: ”Hevosharrastus ja muut teemat kulkevat teoksessa sujuvasti rinnakkain. Tasapainoiselta tuntuu sekin, että surullisista hetkistä huolimatta toiveikkuus säilyy. Kristin opettelee sekä hevostaitoja että ystävyyden aakkosia. Miellyttävä lukea täysipainoista ja täysjärkistä hevoskirjaa.” Arja Puikkonen on Finlandia Juniorilla palkittu kirjailija.

KENELLE: Teineille, nuorille aikuisille.

 

Lopuksi vinkkiä parista pienkustantajan uutukaisesta. Taru Luukkosen Musta prinssi (Mediapinta 2014) ja Mariel Pietarisen Saariston suolaiset kyyneleet (Kvaliti 2014) ovat esikoisia. Molemmat hyödyntävät mystiikkaa ja kartanoromantiikkaa. Hauskaa, että hevosista kirjoittaminen kiinnostaa ja uusia tulokkaita löytyy. Kokenut nuortenkirjailija ja kääntäjä Asta Ikonen pysyttelee realismissa kirjassa Sara ylittää esteet (Reuna 2014) ja kirja on saanut Ritva Waris-Wörlinin kuvaaman toiminnallisen kannen.

KENELLE: Hevoshullujen lisäksi myös kirjoittamisesta kiinnostuneille.