Uudet kirja-arviot

Päivi Lukkarila: Ihana Panda, 2015 Karisto

Päivi Lukkarila: Valmennustalvi, 2016 Karisto

Päivi Lukkarila: Ruusukekone, 2018 Karisto

 

Kotoisan kesäsateen ropistessa kertasin lukukokemuksiani tämän kouluratsastuksesta ja Panda-ponista kertovan trilogian parissa. Sarjat ovat valttia nuortenkirjoissa, ja siksi kiinnosti ahmaista tämä selkeästi kronologinen sarja kerralla.

 

Ensimmäisessa osassa kolmetoistavuotias Jasmiina saa isotädiltään perinnön, jonka turvin hän etsii ja lopulta löytää elämänsä ponin. Esteratsastajatytöstä tulee kouluratsastaja, koska entisellä esteponilla ei voi enää hypätä. Toinen osa Valmennustalvi kertoo, kuinka Jasmina vähä vähältä innostuu lajista jopa maneesittoman tallin olosuhteissa, sateessa, tuulessa ja tuiskussa. Ruusukekoneessa neljätoistavuotias Jasmiina pääsee jo kilpakentille, mutta tutustuu samalla ratsastukseen liittyviin eettisiin ongelmiin. Mikä on hevosen hyvä? Mikä on tallin käytävillä reilua käyttäytymistä? Kirjoitetaanko somessa totta?

 

Henkilökuvien ja ihmissuhteiden kehittely sarjan sisällä on muuttuu vivahteikkaaksi ja pitkäjänteiseksi verrattuna yksittäiseen kirjaan. Vanhempia ei ensimmäisessä osassa kiinnosta tyttären harrastus, mutta sarjan edetessä ja avioeron jälkeen isästä kuoriutuu yli-innokas poni-isä. Toisaalta niin nolo ja toisaalta hellyttävä. Anna, tallinomistaja, Jasmiinan valmentaja, tuki ja turva, on monisäikeinen henkilö hänkin, hyväsydäminen tylyttäjä. Suhde parhaaseen ystävään Saraan elää kirjojen myötä ylä- ja alamäkeä. Sydäntäsärkevin on kahdessa jälkimmäisessä osassa esiintyvä ratsastuskaveri Hilja Pedro-hevosineen.

 

Hitaan puurtamisen Valmennustalvessa ehkä eniten nautin upean tarkasta tekstistä. Harjoituskilpailuissa sade piiskaa kilpailijaa samaan aikaan kun tuomarin auton tuulilasinpyyhkijät vonkuvat alakuloisesti. Kanssakilpailija istuu anteeksipyytävässä etukumarassa.

 

Ihana Panda valittiin Anni Polva -palkintoehdokkaaksi 2015. Sarja kokonaisuudessaan ehkä enteilee vuonna 2020 ilmestynyttä Ponimme Possukka -teosta, joka oli Lukkarilan perheen Poseidon-ponin kaunis elämänkerta. Jasmiinan Panda tosin on musta, kun kouluponi Possukka oli valkoinen.

 

Arja