Kirjoita hevosjuttuja
Kirjoita hevosia!

Vinkkinä aloittamiseen Arja ja Emma Puikkosen kirja Käsikirja mielikuvituksen matkaajille. Kirjoittamisen seikkailuopas. Kirjapaja 2015. Kirjassa on erillinen luku hevosista kirjoittamiseen.


* Muistatko kun ensi kerran tulit tallille? Millaisia tuoksuja haistoit? Millaista oli koskettaa satulan nahkaa, heinää, kauraa ja hevosten silkkiturkkia? Millaista oli kohdata hevonen ensimmäistä kertaa? Kirjoita tarina, jossa ovat mukana kaikki aistit!

 


* Moni haaveilee omasta hevosesta. Entäpä jos kaikki haavehevoset ovat olemassa jossain? Millainen paikka on haavehevosten talli? Miten sinne voi päästä? Kirjoita tarina.


* Reetta Niemelän kirjoittaman Tikkumäen tallin seinällä on TALLIN SÄÄNNÖT:

Toimitaan kiireettä ihmisiä ja eläimiä kunnioittaen.

Käytetään aina turvaliiviä, turvakenkiä ja kypärää – sekä pimeällä heijastimia.

Huolehditaan tallin ja varusteiden siisteydestä ja kunnosta.

Käyttäytykää reilusti! Ketään ei kiusata.


Millaiset säännöt haavehevosten tallilla olisi?


 

* Jos hevoset osaisivat puhua, mitä ne kertoisivat ratsastuksesta, hoidostaan ja elämästään? Kirjoita hevosen tai ponin haastattelu Ponien Päivälehteen. Tämä voidaan toteuttaa myös draaman keinoin haastatteluna, jossa toiset ovat reporttereita ja toiset poneja ja hevosia.* Kirjoita sinun ja tuntemiesi hevosten välisestä ystävyydestä.     * Olipa kerran tyttö, joka ei lähtenyt kotiin tallilta. Aluksi hän meni piiloon suurten  heinäpaalien taakse. Kun tallista sammutettiin valot ja omistaja lähti pois, tyttö meni nukkumaan valkoisen ponin karsinaan. Mutta hevoset eivät nuku yöllä . Kirjoita tarina tytön seikkailusta.

 


* Hevoset säikkyvät helposti, silloinkin, kun ihmisten mielestä kaikki on rauhallista. Entäpä jos ne näkevät ja kuulevat sellaista, mitä me emme näe? Entä jos ne näkevät tuulen kasvot? Tai kuulevat puiden kuorsaavan ja vaikertavan unissaan. Tai entä jos ne näkevät haamut ja talojen seiniin sulautuvat noidat ja kivien henget? Kirjoita tarina siitä, miten hevonen johdatti ratsastajansa näkymättömien maailmaan ja sieltä pois. 


* Tee lukemasi heppakirjan hevosesta virallisen kuuloinen kuvaus, jossa kerrotaan sen virallinen nimi, syntymäaika, rotu, värit merkit, vanhemmat, mahdolliset palkinnot ja jälkeläiset. Muutakin tietoa voi lisätä kuten kuvauksen luonteesta ja lempinimistä. Onko hevosella jotain erityisominaisuuksia? Mitä esimerkiksi tapahtuu kun sen otsassa olevaa tähteä koskettaa? Kaiken mitä ei tiedä, voi keksiä. Piirrä ja keksi hevoselle myös sukutaulu.* Kirjoita runo lempihevosestasi. Ennen vanhaan runoissa oli riimi eli loppusointu. Nykyään loppusointu on jo harvinainen, ja runon tunnistaa runoksi muista asioista. Rivit ovat lyhyitä, niiden sijoittelua voi muotoilla kuin piirustusta, ja runossa voi tapahtua mitä tahansa. Hevosetkin voivat lentää. Sijoita runon ensimmäiselle riville lempihevosesi nimi ja anna mennä! Esimerkkeinä Andersin ja Pernillan heppaleirillä kirjoittamat ihka ensimmäiset runot:

Kimi                                             

Kimi saa
öisin siivet
ja sitten
se juoksee
ulos tallista
ja lepattaa
taivaalla.
 
            
Anders


Muisto Humpasta

Minä ja Humppa laukkaamme kuun valossa,
satula lentää pois,  
                        
kypärä lentää pois,
                                    
suitset minä heitän pois.
Laukkaamme läpi Alaskan.  
                  
Lumivyöry vyörii
                                     meidän päälle,      
mutta mikään ei

                    
pysäytä meitä. 

Pernilla

ISOJEN TEHTÄVIÄ:

* Yhdistä mielikuvitusta ja ”virallista” hevoskieltä. Salamanda Draken Lohikäärmelaakson takakannen sisäsivulla löytyy lohikäärmeiden "virallisia" papereita. Arja Puikkosen kirjassa  Sydän saappaanvarressa päähenkilö Lara kirjoittaa fantasiahevosensa sukutaulusta: 


”Varsa oli emälinjaltaan yksisarvinen. Sen emän emällä, Charming Ladylla, oli viisi kantakirjattua poikaa. Tyttärien suhteen se ei onnistunut niin hyvin. Samettiruusu esimerkiksi oli kaunis, mutta luonteeltaan hankala ja itsekäs. Varsan isä Royal Romancier oli siivekkäiden R-linjaa ja periytti kauniita silmiä, sulavalinjaisia siipiä ja harvinaista mustaa väriä. Yleensähän siivekkäät ovat valkoisia. Mustat siivekkäät poikkeavat valkoisista siinäkin, että ne osaavat puhua. Royal Romancier oli hyvä puhumaan ja hurmasi kaikki.”


* Päivi Lukkarilan Nanna-sarjassa päähenkilö kirjoittaa ponikirjaa. Lukija tietää, että Nanna on ryhtynyt kirjoittamaan omaa kirjaa, koska ei pidä heppaseikkailuista niiden epäuskottavuuden takia. Sinäpä tiedät vielä enemmän... Keksi ja kirjoita Nannan ponikirjan ensimmäinen sivu tai ensimmäinen luku.


TEHTÄVIÄ PIENIMMILLE:

* Pienet voivat ”ottaa” eli piirtää valokuvia haastatelluista hevosista Ponien päivälehteen.


* Pyydä pieniä piirtämään kuva siitä, mitä kaikkea voi tehdä poniystävän kanssa.


* Entä jos poni muuttaisi meille kotiin? Mitä siitä seuraisi? Piirretään suuri kuva! (A3)
 

* Pienet voivat piirtää onnea tuovia kortteja tallin hevosille. Ne voidaan kiinnittää hevosten oviin tai johonkin muuhun paikkaan tallissa.