Tehtäviä heppakerhoihin ja kaveruksille!
TUTKITAAN KIRJOJA YHDESSÄ

LUETAAN HEVOSKIRJOJA, PUHUTAAN JA ASKAROIDAAN!

 

TEHTÄVIÄ ENNEN LUKEMISTA:

 

* Tutkikaa kirjaa, jota kukaan ei ole vielä lukenut. Makustelkaa nimeä ja kantta, mutta älkää lukeko vielä edes takakannen esittelytekstejä. Tämän jälkeen jokainen kirjoittaa tai piirtää kirjan kuviteltua juonta ja tapahtumia. Jokainen vuorollaan kertoo oman arvauksensa. Arvaukset ja piirrokset arkistoidaan ja myöhemmin kirjan lukeneet kertovat, mitä kirjassa oikeasti tapahtui.

 

 

* Jos kirjoittaisin itse hevoskirjan, antaisin sille nimeksi … Jokainen keksii mukavan nimen hevoskirjalle.

 

 

* Hankkikaa kansipaperiksi sopivaa paperia ja tehkää kuvitellun kirjan etu- ja takakansi kansikuvineen ja takakansiteksteineen. Kerholaiset voivat halutessaan käyttää kirjailijanimiä. Myös pienemmät voivat osallistua tähän isompien avustamina. He voivat tehdä kuvat ja isommat voivat kirjoittaa nimen ja takakansitekstin.

 

 

* Vaihtakaa keskenänne valmiita kansia ja ryhtykää kirja-arvostelijoiksi. Kirjoittakaa arvostelu tai esittely kannen perusteella tästä kuvitellusta kirjasta.

 

 

* Jos innostutte, voitte ryhtyä tekemään omia hevoskirjoja, kirjoittamaan tarinaa kansien väliin.

 

 

* Keskustelu: Pohtikaa millaisia hevoskirjoja te haluaisitte lukea. Millainen olisi hyvä päähenkilö? Millaisia hevosia kirjassa pitäisi olla? Ovatko ihmissuhteet, vaikkapa rakastumiset tärkeitä? Vai onko kiinnostavampaa, jos kirja on jännittävä salapoliisitarina. Vai onko joukossanne joku joka haluaa lukea vain tietokirjoja. Jokaisella on varmasti oma mielipiteensä asiasta. Kirjoittakaa ajatukset ylös.   

 

 

 

TEHTÄVIÄ LUETUISTA KIRJOISTA:

 

 

* Miettikää oliko kirjalla sille sopiva kansikuva. Voitte myös piirtää sille omia kansikuvia.

 

 

* Tehkää kirjasta tietokilpailutehtäviä  Esimerkkinä Arja Puikkosen kirjasta Haloo, kuuleeko kaupunki –kirjasta löytyviä tehtäviä  http://www.tkukoulu.fi/%7Ekerttuli/oppilaat/haloo.html  

 

 

* Tee kaverille tai kerhoon kirjavinkkauksia – eli kerro kirjasta mahdollisimman houkuttelevasti, päätä esityksesi jännittävään kohtaan äläkä kerro loppuratkaisua. Saman kirjan lukeneet voivat tehdä kirjavinkkauksia myös yhdessä. 

 

 

 

 

ASKARTELUJA JA ELOKUVIA

 

* Pitäkää kerhopäiväkirjaa. Jokainen kerholainen saa vuorotellen kotiin mukaansa kerhopäiväkirjan. Siihen saa kirjoittaa tai piirtää muistoja ja parhaita asioita kerhokerrasta. Kerhon alussa voitte tutkia yhdessä, mitä kirjan kirjoittaja on muistanut edellisestä kerrasta. Yhdessä päiväkirjaan voidaan liimata jouhia, karamellipapereita, valokuvia…

 

  

* Tehkää keppariporukalla jonkun luetun kirjan hevosista keppareita tai tikkunukkeja.

 

* Jos teillä on käytössä videokamera, voitte tehdä yhdessä joko kepparikirjavinkkauksen tai pienen näytelmän kirjan pohjalta.  Esimerkki: videovinkkaus Arja Puikkosen kirjasta Haloo, kuuleeko kaupunki  http://www.youtube.com/watch?v=ULVFI-oIaZE

Esimerkki:  kepparinäytelmä http://www.youtube.com/watch?v=B0rt48De0zM

 

* Kokoa kauniita papereita (esimerkiksi joululahjapapereita, lehdistä leikattuja kuvia jne. ) Leikkaa, liimaa ja piirrä niistä värillisille papereille satu- tai fantasiahevosia. Kirjoita hevosen tai ponin tiedot paperille: luonne, (haaveilija) väri, (vaihtuu mansikanpunaisesta mustikansiniseen mielialan mukaan) rotu, (ruotsalainen räsymattoratsu) jne. Jos tekijöitä on monta teillä on pian koossa satuhevostallin asukkaat! Hevoset voidaan leikata paperista irti ja sijoittaa yhteen suureen talliin, vaikkapa pahvilaatikkoon.  

 

 

TEHTÄVIÄ PIENIMMILLE:

 

* Kerhon tai tallin tai perheen pienimmät eivät vielä osaa kirjoittaa kovinkaan hyvin tai laatia kirjoista tietokilpailuja. Tehtävien joukossa on kuitenkin paljon sellaista, mihin pienimmätkin voivat osallistua. Näin syntyy hyvä yhteishenki. Joskus pienillä lapsilla on paljon hienompia ideoita kuin meillä isommilla!

 

 

* Luetun kirjan hevoskuvausta varten pienimmille voidaan tehdä valmis pohja hevosen nimeä, ikää, luonnetta, rotua, väriä, emä, ja sukua varten. Aikuinen täyttää kohdat sanelun mukaan.  Seuraavaksi piirretään hevosen kuva. Ei haittaa, vaikka rotu, väri tai muu tieto eivät osuisikaan kohdalleen.

 

* Paperiaskartelut ja keppihevoset sopivat hyvin pienemmille. Heiltä voi kulua enemmän aikaa niiden tekemiseen. Heille pitää jättää myös paljon aikaa leikkiä hevosilla.

 

* Heppakerhon kerhopäiväkirjan voi antaa mukaan myös pienemmille, koska siihen saa piirtää. Ei haittaa vaikka kuva ei koskisikaan edellistä kerhokertaa. Isät ja äidit voivat auttaa ja kirjoittaa pienten kertomaa.